Ljus som tjänst i Bollnäs skolor

Nu ska skolorna i Bollnäs kommun få bättre belysning med fokus på elevernas individuella behov, hälsa och välmående. Istället för att köpa in en ny uppsättning med armaturer till klassrummen har kommunen valt att upphandla funktionen ljus där tjänsten möjliggör anpassning av ljuset ända ner på individnivå.

Den nya belysningen som installeras är framtagen av återvunnet material där delarna lätt kan anpassas och bytas ut, och har därmed fördelar ur ett miljöperspektiv. Genom att ljuset nu köps in som tjänst finns också stora möjligheter till att anpassa belysningen under avtalets gång utifrån hur behoven och verksamheterna förändras, en flexibilitet som är svår att uppnå vid vanliga köp av armaturer. Den nya lösningen förväntas också medföra kostnadsbesparingar genom den avsevärt lägre energiförbrukningen som ny led-teknik medför.

Upphandlingen har drivits genom ett nära samarbete mellan Bollnäs kommun och det forskningsbaserade projektet ”Upphandlingsdriven innovation för regional tillväxt” hos Region Gävleborg. Flera experter inom olika områden har varit inblandade i arbetet och Inköp Gävleborg har som upphandlande myndighet för kommunen varit delaktiga under processen och genomförandet av upphandlingen:
– Det har varit jättespännande att vara en del av den här processen och jag är övertygad om att vi framåt kommer att se mer av den här typen av upphandlingar. Utvecklingen inom olika områden går idag mycket snabbt och nya tekniker kommer hela tiden ut på marknaden. Genom att upphandla tjänster på det här sättet blir det lättare som köpare att hänga med i den utvecklingen, säger Sandra Stark, upphandlare Inköp Gävleborg.

Upphandlingen har fått stor uppmärksamhet såväl inom den egna kommunen som nationellt och mer finns att läsa om arbetet i ett flertal publicerade artiklar:
https://upphandling24.se/nytt-ljus-over-bollnas/
https://inkopsradet.se/innovation/upphandling-som-nar-onskad-effekt/
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/gavleborg/nu-ar-det-eleverna-inte-pengarna-som-bestammer-i-bollnas
http://www.helahalsingland.se/gavleborg/bollnas/bollnas-satsar-pa-banbrytande-ljus-stort-intresse-for-detta-aven-nationellt

Utredning för framtida samverkan

På uppdrag av våra medlemskommuner har en extern utredning genomförts med syfte att se över hur kommunerna på bästa sätt kan samverka inom upphandlingsområdet framåt. Utredningen har genomförts delvis för att den förbundsordning som legat som grund för förbundet sedan 90-talet är i behov av översyn, och dels för att Gävle kommun valt att begära utträde ur samarbetet.

Utredningen presenterar olika förslag på nivåer för samverkan samt vilka delar som behöver ses över för en så effektiv upphandlingsverksamhet som möjligt.
Nästa steg i processen är nu att övriga medlemskommuner politiskt genom en viljeinriktning ska ta ställning till hur en framtida lösning ska se ut.

– Att de olika delarna i upphandlingsarbetet nu ses över är positivt, liksom kommunernas engagemang i frågan. Vi ser att en fortsatt samverkan även framåt är det mest fördelaktiga ur flera aspekter, exempelvis genom att större inköpsvolymer ger förutsättningar för bättre priser och leveransvillkor samt en hög kvalitet genom samlad kompetens, säger Lina Haglund, förbundsdirektör Inköp Gävleborg.

Oavsett hur den framtida samverkan kommer att organiseras så kommer Gävle kommuns utträde att få en finansiell effekt för de kvarvarande medlemskommunerna som behöver täcka upp även för Gävle kommuns del.

– Trots att Gävle kommuns utträde såklart får en ekonomisk inverkan för de kvarvarande kommunerna ser vi att det även framåt är både mest kostnadseffektivt och kvalitetssäkert att dela på de resurser och den kompetens som krävs för att utföra uppdraget, säger Lina Haglund.

Fakta Gävle kommuns utträde
Gävle kommun sade i september upp sitt medlemskap hos Inköp Gävleborg med en uppsägningstid om 3 år, vilket innebär att medlemskapet sträcker sig till september 2020. Om Gävle kommun kommer att lämna samarbetet tidigare än detta är en förhandlingsfråga mellan Gävle kommun och övriga medlemskommuner som i dagsläget ännu ej är klar.

Anbudsskola i Ovanåker 12/4

Ta chansen att delta i en av våra praktiska anbudsskolor i Ovanåker 12/4 klockan 18.00-20.00.
Läs mer om kvällen och hur du anmäler dig i inbjudan.

Inbjudan anbudsskola Ovanåker >>

Framgångsrikt arbete mot onormalt låga anbud

Onormalt låga anbud är inom upphandlingsområdet ett välkänt fenomen som är och har varit vanligt förekommande inom exempelvis byggbranschen.

Lagen har idag skärpts och säger att en upphandlande myndighet har skyldighet att begära in en förklaring från anbudsgivaren om anbudet bedöms vara onormalt lågt. Om en godtagbar förklaring då inte lämnas är det också myndighetens skyldighet att förkasta anbudet. Dock finns idag relativt få fall i Sverige där man av den anledningen faktiskt valt att förkasta anbud.

Daniel Turås, upphandlare inom Fastighet och Energi på Inköp Gävleborg har under de senaste sex åren arbetat för att få bukt med fenomenet onormalt låga anbud. Dels genom att systematiskt begära in förklaringar på anbud som förefaller vara orimligt låga och sedan genom att förkasta anbud där förklaringen inte anses tillräcklig.

Klicka på bilden för att läsa hela artikeln om arbetet med onormalt låga anbud.
Onormalt låga anbud

Film om nominerad upphandling som gjort skillnad

Under 2017 genomförde Inköp Gävleborg tillsammans med Söderhamns kommun en upphandling av fruktkorgar riktad mot sociala företag. Upphandlingen, som resulterade i ett avtal med Stenbackens boende- och arbetskooperativ, är nu nominerad till Handslaget, en utmärkelse som årligen delas ut till årets offentliga upphandling av tidningen Offentliga Affärer och som får stort genomslag i hela Sverige.

Se filmen där vi tillsammans med Söderhamns kommun berättar om upphandlingen som gjorde skillnad och möt Leo som varje vecka levererar frukt till de kommunala verksamheterna.

Utmärkelsen Handslaget delas ut i samband med Upphandlingsdagarna 31/1 2018.
Mer om nomineringarna och de olika motiveringarna kan ni läsa på upphandlingsdagarnas hemsida >>

Reserverad upphandling av fruktkorgar nominerad till årets offentliga affär

T.v.. Marie Emilsson, inköpssamordnare och Sandra Stark, Upphandlare


Inför årets upphandlingsdagar är vi stolta att finnas med bland de nominerade till utmärkelsen Handslaget 2017 som delas ut av Offentliga affärer till det som anses vara årets bästa offentliga affär.

I år är vi nominerade genom upphandlare Sandra Stark för den reserverade upphandling av fruktkorgar som genomförts för Söderhamns kommun tillsammans med kommunens inköpssamordnare Marie Emilsson. Upphandlingen, som reserverats för sociala företag, bidrar till att få in människor i arbetslivet och är en av de första som genomförts i Sverige.

Motiveringen till nomineringen:
För att ha öppnat en möjlighet för ett arbetsintegrerat socialt företag att vinna kontrakt med Söderhamns kommun genom att genomföra en upphandling som ett reserverat kontrakt. Upphandlingen omfattar fruktkorgar till kommunens förvaltningar och skapar förutsättningar att bryta utanförskap för medborgare i Söderhamn. Ett arbetssätt som bryter traditionella sätt att teckna avtal och ger förutsättningar att använda den offentliga affären på ett otraditionellt och proaktivt sätt. Detta är strategisk styrning av offentliga affärer i praktiken.

Nya tröskelvärden för offentliga upphandlingar

Från och med årsskiftet höjs tröskelvärdena för offentliga upphandlingar, en prisjustering som genomförs vartannat år av EU-kommissionen.

De nya tröskelvärdena fr.o.m. 2018-01-01 kan du se här >>

Är du vår nästa upphandlingschef?

Som upphandlingschef på Inköp Gävleborg ansvarar du för personal- och arbetsledning av organisationens ca 20 upphandlare stationerade på tre orter i länet. Du är en närvarande chef som får dina medarbetare att växa och utvecklas och har ett stort intresse i frågor om offentlig upphandling. Du förväntas att ta ett strategiskt helhetsansvar för ditt område och driva och utveckla upphandlingsområdet så att det är effektivt, rationellt och välfungerande med målet att ge bästa stöd och service till kunderna och medarbetarna i upphandlingsfrågor. Du styr via interna policies och riktlinjer och har fokus på affärsmässighet och goda affärer inom ramen för LOU. Som Upphandlingschef ingår du i ledningsgruppen och bidrar där med din kompetens och ditt engagemang.

Vi söker dig som:

 • Har akademisk examen från högskola/universitet (juridik, förvaltning eller ekonomi) eller erfarenheter/kvalifikationer som bedöms likvärdiga
 • Har mycket goda upphandlingskunskaper och stor erfarenhet från arbete inom LOU och relaterade lagar
 • Har praktisk erfarenhet av offentlig upphandling och av att arbeta med upphandlingssystem
 • Har erfarenhet av operativt ledarskap
 • Är analytisk, strukturerad och välorganiserad i ditt arbetssätt och har förmåga att planera och prioritera
 • Är initiativtagande samt resultat- och målinriktad och kan fatta beslut
 • Brinner för att utveckla medarbetarna och skapar engagemang, lärande och ständiga förbättringar utifrån verksamhetens mål
 • Är lyhörd och samarbetar effektivt med andra
 • Har förståelse för näringslivsfrågor
 • Har god kommunikativ förmåga i tal och skrift
 • Det är meriterande om du:

  • Har erfarenhet från stora organisationer med verksamhet på flera orter
  • Har erfarenhet av att leda på distans

  Övrigt
  Resor ingår i tjänsten. Körkort för personbil fordras. I denna rekrytering kan personlighetstest komma att användas som en del i urvalsarbetet.

  Kontakt
  Om Du vill veta mera, kontakta Lina Haglund, Förbundsdirektör, 010-471 30 19, lina.haglund@inkopgavleborg.se. Facklig kontaktperson för Vision är Fredrik Dahlström, 010-471 30 20.

  Ansökan
  Välkommen med din ansökan senast den 2018-01-19
  Bifoga ditt CV där du beskriver din utbildning och erfarenhet och ett personligt brev där du berättar varför du söker arbetet.
  Ansökan tas emot via e-post: personal@inkopgavleborg.se

  Varaktighet/Arbetstid
  Tillsvidare, 100% med tillträde enligt överenskommelse.

Lina Haglund ny förbundsdirektör hos Inköp Gävleborg

Nu är rekryteringen av ny förbundsdirektör till Inköp Gävleborg klar och det blir även fortsättningsvis Lina Haglund som kommer att axla rollen. Lina har sedan februari varit tillförordnad förbundsdirektör, men har även tidigare funnits i organisationen som upphandlare.


Förbundsdirektören har ordet
När vi nu står inför stundande helger tar jag tillfället i akt att önska er alla en riktigt god jul och ser fram emot att som ordinarie förbundsdirektör fortsätta att utveckla vår professionella och viktiga verksamhet.

Det känns mycket roligt och inspirerande att tillsammans med er skapa ökade möjligheter till bra offentliga affärer.

/Lina Haglund

Ny rangordning för tolktjänster

Fr.o.m. 20171127 gäller en ny rangordning för tolktjänster.

Rangordningen samt info om hur du beställer hittar du här eller i avtalsdatabasen Kommers.
Avtalet avser både telefontolkar och platstolkar.

Till info om rangordningen >>

Top