Förlåt, sa du upphandling?

Hej och välkommen till Inköp Gävleborgs podcast: Förlåt, sa du upphandling?
Är du företagare och skulle vilja sälja dina varor eller tjänster till kommunen men tycker att det där med offentliga affärer verkar svårt och krångligt? Vad är det egentligen som styr de offentliga inköpen och vem bestämmer vem som ska få bli leverantör?

I sex avsnitt kommer vi att ge en första, grundläggande inblick i hur du som företagare går tillväga om du vill ha kommunen som kund, men också lite om vad du som beställare behöver tänka på när det gäller din kommuns inköp.

Avsnitt 1: Hur kan jag få kommunen som kund?

Hur gör man egentligen om man vill sälja sina varor eller tjänster till en kommun och vem är det som bestämmer vem som ska få ett avtal?
I det första avsnittet av vår podcast ”Förlåt, sa du upphandling?” förklarar vi hur det går till när kommunerna ska göra sina, inköp, var du hittar aktuella upphandlingar och avtal men också hur man går till väga då varken ett avtal finns eller en upphandling är på gång inom den bransch man är intresserad av.

Gäst: Lina Haglund, Upphandlare

Avsnitt 2: Varför främjar kommunen inte de lokala företagen och vem bestämmer vad som ska köpas?

Då och då stöter vi på företagare som är frustrerade över att kommunen inte främjar det lokala näringslivet och de företag som finns inom kommunen i första hand. Här ger vi svar på varför, men även på hur vissa krav och kriterier ibland kan underlätta för just lokala företag att vinna ett avtal. Stämmer det verkligen att det oftast inte är lokala företag som har avtal och vem är det egentligen som bestämmer vad jag som beställare ska handla?

Gäst: Sandra Stark, upphandlare

Avsnitt 3: Är mitt företag för litet?

Det är inte ovanligt att företagare tror att deras företag är för litet för att de ska kunna vara med och leverera åt kommunerna. Häng med när vi diskuterar hur Inköp Gävleborg tillsammans med medlemskommunerna genom olika sätt att utforma upphandlingar möjliggör för fler, och ofta mindre företag att vara med och lämna anbud.
Gäst: Maria Larsson

Avsnitt 4: Tipsen som kan göra dig till en vinnare i offentliga affärer

Att vara med i en upphandling och lämna anbud kräver lite mer arbete än om du säljer dina produkter/tjänster privat, men kan i gengäld få positiva effekter för dig och ditt företag.
Vi tipsar om vad du ska tänka på för att skapa ett konkurrenskraftigt anbud och öka dina chanser att vinna ett avtal med kommunen men också hur faktorer som t.ex. ett ovanligt lågt anbud kan påverka dina möjligheter i en upphandling.

Gäst: Peter Thor, Upphandlare

Avsnitt 5: Så påverkar dialog med leverantörerna våra upphandlingar

Stor kunskap om olika produkter och tjänster finns hos företagen som är verksamma inom olika branscher. Att ta till vara på den kunskapen tillsammans med behovet hos den som beställer skapar förutsättningar för att teckna bra avtal. I avsnittet pratar vi om leverantörsdialoger samt när och hur man som upphandlare får prata med marknaden.

Gäst: Anna Andersson, Upphandlare

Avsnitt 6: När avtal tecknats

När en eller flera leverantörer till slut har fått ett avtal är det så dags för beställningar/avrop och beroende på hur avtalet är utformad kan det se lite olika ut hur det går till.
Vi pratar bland annat om rangordning, förnyade konkurrensutsättningar, e-handel och vad du ska tänka på om du fått ett avtal med kommunen.

Gäst: Johan Almesjö

Top